Η ζωή του σχολείου μας

Οι εκδηλώσεις μας, η δουλειά μας, οι χαρές μας....

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Ευκαιρία για ανακύκλωση!

Σήμερα, ο δήμος έφερε έξω από το σχολείο μας κάδους ανακύκλωσης.Έτσι, πλέον, θα μπορούμε όλοι να ανακυκλώνουμε τα άχρηστα αντικείμενα από γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτί κάθε φορά που ερχόμαστε στο σχολείο. Να μια ευκαιρία να δείξουμε το σεβασμό μας στο περιβάλλον!


Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Λαογραφική έκθεση της Β' τάξης

Σήμερα, 27/2 η Β' τάξη του σχολείου μας έφτιαξε μια μικρή λαογραφική έκθεση. Τα παιδιά έφεραν από τα σπίτι τους παλιά αντικείμενα καθημερινής και γεωργικής χρήσης που βρήκαν από τους παππούδες τους, έφτιαξαν ετικέτες με το όνομα και τη χρήση τους και τα εξέθεσαν μέσα στην τάξη με πολύ καμάρι και ικανοποίηση.

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΙΑΣ 2013

Ο 17ος Διαγωνισμός Λυσίας ξεκινάει σε λίγο! Μπείτε στην ιστοσελίδα  17ος διαγωνισμός Λυσίας και δηλώστε συμμετοχή στο συναρπαστικό παιχνίδι γνώσεών του!


Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Εθισμός στο διαδίκτυο… «Εγώ; Μπα αποκλείεται..»

Εθισμός στο διαδίκτυο… «Εγώ; Μπα αποκλείεται..»

17ος Λυσίας – Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός

17ος Λυσίας – Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός

Χαιρετίσματα από Εσθονία και Γαλλία!

Οι ομάδες που ταξίδεψαν στην Εσθονία και τη Γαλλία μας έστειλαν καρτ ποστάλ με τις εμπειρίες τους και όταν επέστρεψαν έφτιαξαν άλμπουμ με φωτογραφίες από την παρατήρηση πουλιών - αγαπημένο χόμπυ των Εσθονών - που έκαναν στην Εσθονία και από την περιήγηση σε αξιοθέατα του Παρισιού που έκαναν στη Γαλλία αντίστοιχα. Σαν σουβενίρ η ομάδα της Γαλλίας μας έφερε και ένα μενού από τη διάσημη γαλλική κουζίνα.
 Στο μεταξύ οι ομάδες που αναχώρησαν για το Βέλγιο και την Βρετανία ταξίδεψαν με επιτυχία και περιμένουμε νέα τους σύντομα...

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του «112» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου (11/2), με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να κάνει γνωστό τον κοινό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους ευρωπαίους πολίτες, που δείχνουν να αγνοούν την ύπαρξή του.
Το 112 για επείγουσες ανάγκες λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών επικροτεί τη λειτουργία ενός τέτοιου τηλεφωνικού αριθμού. Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους εξακολουθούν να αγνοούν το 112 και να μην το χρησιμοποιούν. Πλήρη άγνοια για την ύπαρξη και λειτουργία του αριθμού δηλώνει στο Ευρωβαρόμετρο το 94% των Ελλήνων.
Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Κροατία, τα νησιά Φαρόε, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Το 112 μπορεί κανείς να το καλέσει από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, χωρίς χρέωση. Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει.

Το ταξίδι συνεχίζεται....

Τα παιδιά της Στ τάξης που "ταξίδεψαν" διαδικτυακά στην Αυστρία και στην Ισπανία μας έστειλαν πολύ όμορφες καρτ-ποστάλ και επέστρεψαν με πολλές φωτογραφίες για το άλμπουμ των αναμνήσεών τους και μενού από το εστιατόριο όπου έφαγαν... Μάλιστα η ομάδα που πήγε στην Αυστρία μας έφτιαξε και ένα πολύ νόστιμο αυστριακό γλυκό το Sacher Torte το οποίο και μας κέρασαν!


 Όσο για τις ομάδες που "αναχώρησαν" για Εσθονία και Γαλλία, "ταξίδεψαν" χωρίς προβλήματα και τις περιμένουμε πίσω για να μας πουν την εμπειρία τους!


Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Διαχείριση των συναισθημάτων μας


ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Εφόσον το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας των ενηλίκων, οι συγκρούσεις αποτελούν μέρος της καθημερινότητας της κοινωνίας αυτής. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς να διδάξει κανείς δεξιότητες επικοινωνίας με σκοπό να επιλύσουν τις διαφορές τους. Για να λυθεί μια σύγκρουση θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθούμε στην αναγνώριση των συναισθημάτων μας τη στιγμή που συμβαίνει η ρήξη στις σχέσεις μας. Έτσι και εμείς στο ΣΤ1 κάναμε μια προσπάθεια να διδαχθούμε μια τεχνική έκφρασης των συναισθημάτων μας με σκοπό να γαλουχηθούμε έτσι ώστε μελλοντικά να επιλύουμε ειρηνικά τις διαφορές μας.  
Αναγνωρίσαμε όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που διακρίνουν έναν άνθρωπο και αποδεχτήκαμε πως και τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι αποδεκτά ως το σημείο που δε βλάπτουν εμάς και τους άλλους.
Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα υπάρχουσες σχολικές συγκρούσεις και με συζήτηση και των δύο αντιπαραβαλλόμενων καταλήξαμε στην εκμάθηση μηνυμάτων που απευθύνονται σε πρώτο πρόσωπο.
Σκοπός των μηνυμάτων σε πρώτο πρόσωπο είναι α) να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε με θεμιτό τρόπο τη συμπεριφορά του άλλου, β) να κάνουμε τον άλλο να νιώσει καλά με τον εαυτό του γνωστοποιώντας του ότι το συναίσθημά μας είναι αποδεκτό και υπαρκτό σε όλους τους ανθρώπους και γ) σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την καλή σχέση που είχαμε με τον άλλο πριν το συμβάν.
 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
ΟΤΑΝ ΕΣΥ  με χτυπάς την ώρα του διαλείμματος,
ΕΓΩ ΝΙΩΘΩ  ταπεινωμένος, θυμωμένος, απογοητευμένος και σαν να μην αξίζω τίποτε.
ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ  έχω ανάγκη τη φιλία σου και πιστεύω πως περνάμε καλύτερα όταν και οι δυο νιώθουμε χαρούμενοι και είμαστε αγαπημένοι.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ  την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να με χτυπήσεις σε παρακαλώ να μην το κάνεις, γιατί ξέρεις πως νιώθω. Έτσι θα συνεχίσουμε να νιώθουμε όμορφα και οι δυο για να κάνουμε άλλα πράγματα πιο ευχάριστα μαζί.
Τέλος επαναλάβαμε στην τάξη μας πολλά τέτοια παραδείγματα για να παραμείνουν στη μνήμη μας και να μας γίνουν συνήθεια. Με τα παραδείγματά μας απευθυνθήκαμε όχι μόνο σε συμμαθητές αλλά και σε γονείς και σε δασκάλους. Μάλιστα ζωγραφίσαμε το χάρτη συναισθημάτων και διαπιστώσαμε πόσο υγιές είναι να επικοινωνούμε σωστά και πόσο καλό μας κάνει να ξέρουμε ότι και η οργή και η θλίψη και το μίσος είναι φυσιολογικά και όχι κατακριτέα εφόσον όμως τα εκφράζουμε με ευγένεια.


                        

Και το ταξίδι ξεκινά...


Την εβδομάδα που μας πέρασε μία ομάδα 5 παιδιών από τη Στ1 και μια από τη Στ2 "έφυγαν" για ένα διαδικτυακό ταξίδι στην Αυστρία η πρώτη και στην Ισπανία η δεύτερη. Τα παιδιά αφού έφτιαξαν τα διαβατήριά τους και ενημερώθηκαν κατάλληλα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους όταν ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση,"έφτιαξαν βαλίτσες" και αναχώρησαν για τη γνωριμία τους με τις δύο αυτές Ευρωπαϊκές χώρες πάνω στο "Ευρωτρένο" μας. Στο μεταξύ, τα παιδιά που έμειναν πίσω περιμένοντας με ανυπομονησία το δικό τους ταξίδι άρχισαν να φτιάχνουν "ένα καινούριο σύμβολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση" για ένα διαγωνισμό που θα γίνει μέσα στο σχολείο μας για την ανάδειξη της καλύτερης ιδέας.  

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι τρεις ΙεράρχεςΟι τρεις Ιεράρχες
Οι τρεις Ιεράρχες ήταν ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Νανζιανζηνός.Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Από τα τέλη του 4ου αιώνα όμως καθιερώθηκε και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.
Βασίλειος ο Μέγας
Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης
Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας.
Γρηγόριος ο Νανζιανζηνός
Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο πολύ σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος».


Θεοδοσία Κεραμιδοπούλου,
η σημαιοφόρος του Στ1

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Το Διαδίκτυο...

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών ΔεδομένωνΕυρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ήταν η 28η Ιανουαρίου 2013, και η προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα δικαίωμα των παιδιών σύμφωνα με τους ανήλικους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ αντίστοιχα πρωταρχική υποχρέωση των ανηλίκων όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο για όλους, είναι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών (π.χ. φωτογραφίες), και η ανάρτηση τους μόνο με τη συγκατάθεση των άλλων.

Αυτό ανέδειξε κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.  

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online αποτελούν τη θεματική του φετινού και πρώτου (δεκαετούς) επετειακού  εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που θα εορταστεί φέτος την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, τελώντας υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου για την Ε.Ε. και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes.  H θεματική του φετινού εορτασμού είναι «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «Σύνδεση με σύνεση!» (Connect with respect!). 


Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά σε σχέση με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Δοκιμάστε τον! http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page4