Η ζωή του σχολείου μας

Οι εκδηλώσεις μας, η δουλειά μας, οι χαρές μας....

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ



Η μετάβαση από το δημοτικό σχολείο στο γυμνάσιο αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή των παιδιών, την οποία εκπαιδευτικοί και γονείς δεν πρέπει να παραμερίζουν.
Θεωρήσαμε λοιπόν ότι η μετάβαση των μαθητών της Έκτης τάξης θα γίνει πιο ομαλή σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο μέσα από μια επίσκεψη στο χώρο του Γυμνασίου της Μεσοποταμίας.
Έτσι, όλοι οι μαθητές της Έκτης τάξης ξεναγηθήκαμε από το Γυμνασιάρχη κύριο Κωνσταντίνου Βασίλειο στις αίθουσες και τα γραφεία του σχολείου. Επιπλέον είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το μάθημα της Γεωμετρίας και των Αρχαίων στις πραγματικές τους διαστάσεις.
Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά κατάφεραν να αποβάλουν μέρος του φόβου και του άγχους που τους διακατείχε ώστε να ενταχθούν ομαλότερα στο νέο σχολικό τους περιβάλλον.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Γυμνασιάρχη κι ευχόμαστε οι μαθητές μας να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των δασκάλων τους.


Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η Ημέρα της Γης



Από το 1970, στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η Ημέρα της Γης. Στόχος της, να κινητοποιήσει «άτομα και οργανισμούς προκειμένου να ενισχύσουν τη συλλογική μάχη ενάντια στην εκμεταλλευτική σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη», όπως οραματιζόταν ο εμπνευστής της Γκέιλορντ Νέλσον, γερουσιαστής του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος πέθανε το 2005.
Η Google αφιέρωσε στην Ημέρα της Γης το σημερινό της – διαδραστικό – doodle που απεικονίζει ένα πράσινο τοπίο με δύο βουνά και μια λιμνούλα, το οποίο αλλάζει καθώς η μία εποχή διαδέχεται την άλλη.


Στην Κίνα περισσότεροι από χίλιοι εθελοντές φύτεψαν μικρά δεντράκια στην έρημο Γκόμπι στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που φυτεύω δέντρα στην έρημο γιατί πάντοτε πίστευα ότι οι έρημοι πρέπει να είναι πιο πράσινες», δήλωσε ένας εθελοντής στο κινεζικό δίκτυο CCTV. «Έτσι, συμμετείχα σε αυτή τη δραστηριότητα προκειμένου να κάνω κάτι για τη Γη. Εάν όλοι φύτευαν από ένα δέντρο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.»

Παρότι τέτοιες ενέργειες μοιάζουν πολύ μεμονωμένες και... μικρές μπροστά στις τεράστιες πιέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ο συντονιστής της Ημέρας της Γης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ντένις Χέιζ εκτιμά ότι έχουν ήδη επιτευχθεί πολλοί στόχοι. «Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι βασικές αξίες μας σήμερα είναι πολύ πιο ‘πράσινες’ σε σχέση με τη δεκαετία του 1960 και του 1970», έλεγε ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια.
Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, ωστόσο, τα αποτελέσματα πρόσφατης παγκόσμιας δημοσκόπησης κατέδειξαν ότι η ανησυχία του κόσμου για περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας, κυμαίνεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Επίσκεψη στην κουζίνα της γιαγιάς

Οι μαθητές της Β τάξης έφυγαν από την αίθουσα και πήγαν στο σπίτι της κυρίας Τασούλας για να μαγειρέψουν το παραδοσιακό, ποντιακό φαγητό "Βαρένικα".
Το σπίτι της κυρίας Τασούλας βρίσκεται στην πλατεία του χωριού μας και η διαδρομή από το σχολείο ως εκεί ήταν πολύ ευχάριστη. Η οικοδέσποινα δέχτηκε με χαρά τα παιδιά και ετοίμασε το φαγητό πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Μόλις τέλειωσε το μαγείρεμα, τα παιδιά έφαγαν με όρεξη το φαγητό. 
Στο τέλος, επέστρεψαν στο σχολείο μετρώντας τα κομμάτια που έφαγαν. Μέτρησαν συνολικά 105 βαρένικα!





Make your own slideshow with music at Animoto.

Ο Λύραυλος στο σχολείο μας!

Μια υπέροχη μουσική εκδήλωση, πολύ διαφορετική από τις άλλες, είχε την ευτυχία να φιλοξενήσει σήμερα το σχολείο μας. Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς "Λύραυλος"  έκανε μια παρουσίαση ανακατασκευασμένων αρχαίων μουσικών οργάνων μαζί με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων και άλλων αρχαιολογικών πηγών που αποτυπώνουν το ρόλο της Μουσικής στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας, καθώς και εκείνοι των Δ. Σχ. Μανιάκων και Δισπηλιού. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα παιδιά  άκουσαν ζωντανά μουσικά παραδείγματα και διάφορες εκδοχές παιξίματος όλων των οργάνων. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία μερικών από τα σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά έργα, ενώ οι μουσικοί του Λύραυλου απάντησαν σε όλες τις απορίες των παιδιών για την κατασκευή και χρήση των μουσικών αυτών οργάνων. 


Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Let's Do It Greece! Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα!


Στα πλαίσια της κοινής δράσης "Let's do it Greece! Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα"που ορίστηκε για όλη την Ελλάδα  την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 από τη διεθνή εκστρατεία "Let's Do It!", συμμετείχαμε κι εμείς με το σχολείο μας για να καθαρίσουμε τον προαύλιο χώρο του καθώς και τις γειτονιές της πόλης μας. Με πολλή όρεξη και ενθουσιασμό προμηθευτήκαμε σακούλες και γάντια μιας χρήσης και επιδοθήκαμε σε μια προσπάθεια να καθαρίσουμε το περιβάλλον μας, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα αλλαγής, βελτίωσης και προστασίας για το φυσικό και το αστικό περιβάλλον της πατρίδας μας.






Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Reduce, Reuse, Recycle!

Στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών για την ανακύκλωση, τα παιδιά της Ε' τάξης επανα-χρησιμοποίησαν άχρηστα αντικείμενα που είχαν στο σπίτι τους για να τα μετατρέψουν σε χρηστικά και έφτιαξαν κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου για τις τάξεις του σχολείου μας.


Το ταξίδι του Ευρω-τρένου μας ολοκληρώθηκε-Βίντεο παρουσίασης

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου εργασίας "το Ευρω-τρένο μας ταξιδεύει στην Ευρώπη" της Στ' τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4Europe, φτιάξαμε το παρακάτω βιντεάκι για να δείτε τι κάναμε.


Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ



Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την εορτή καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα  το 1966. Από τότε, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα υπεύθυνο για τον εορτασμό είναι το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ – ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος κάθε χρόνο αναλαμβάνει τη μετάφραση και την εκτύπωση του υλικού.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες  της  Ε1 τάξης του σχολείου μας, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας  Παιδικού Βιβλίου, ετοίμασαν  ζωγραφιές με συνθήματα για την προώθηση της ανάγνωσης βιβλίων , έφτιαξαν  ακροστιχίδες  και έγραψαν ποιήματα  για τα βιβλία.

ΠΟΙΗΜΑΤΑ
<<Βιβλίο, ο καλύτερος φίλος >>
Τις σελίδες σου ανοίγω
κι όλα τα άλλα τα ξεχνώ,
και να φάω και να πιω
χάνομαι και τριγυρνώ.

Θάλασσες και τρικυμίες,
κάμπους και βουνά γυρνώ,
το μυαλό μου ταξιδεύει
και μαθαίνει ένα σωρό.

Πειρατές μα και κουρσάροι
και ζωάκια και παιδάκια,
όλοι γίναν μια παρέα,
όλοι γίναν φιλαράκια.

Όταν κλείνω το βιβλίο
την παρέα χαιρετώ.
Όμως μόλις άλλο ανοίγω
άλλους φίλους συναντώ.
                    ΤΑΣΟΣ
  
<<Τα βιβλία είναι ζωή >>
Τα βιβλία είναι ζωή
που σε ταξιδεύουν στη στιγμή.
Μια ζωντάνια ,μια αλήθεια
της ζωής τα παραμύθια.

Όποιος βιβλία δε διαβάζει
στη ζωή δε θα περάσει,
γιατί χωρίς αυτά
θα μας φάει η μοναξιά.

Το ταξίδι μας αρχίζει
μια χαρά μας πλημμυρίζει.
Ταξιδεύουμε με ηρεμία
ζήτω! ζήτω !τα βιβλία.

         ΕΥΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ,ΧΡΗΣΤΟΣ


ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

1      ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
2     ΙΟΓΑΦΟΙΛΒΙΒ
       ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ
 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ
5  ΙΝΔΙΑ
6  ΑΙΛΗΠΑΚΟΙΛΒΙΒ

1)Εκεί τοποθετούνται και φυλάσσονται τα βιβλία.
2)Έτσι λέγονται αυτοί που διαβάζουν πολλά βιβλία.(αντίστροφα)
3)Στήριγμα για να στέκονται τα βιβλία όρθια στα ράφια της βιβλιοθήκης.
4)Ένα είδος βιβλίου είναι και  τα…βιβλία.
5)Το 2005 η … ανέλαβε να κάνει την αφίσα για το βιβλίο.
6)Η παράνομη ανατύπωση και πώληση βιβλίων. (αντίστροφα)

ΤΑΞΗ Ε1 


ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΙΟΚΙΤΙΡΚΟΙΛΒΙΒ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΛΕΞΙΚΟ
ΙΟΙΡΑΚΗΘΟΙΛΒΙΒ
ΟΙΕΛΩΠΟΙΛΒΙΒ

1)Έτσι λέγεται η παρουσίαση νέου βιβλίου στο κοινό.
2)Οι ειδικοί που κρίνουν τα βιβλία.(αντίστροφα)
3)Ο κατάλογος βιβλίων και δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε ορισμένο αντικείμενο μελέτης.
4)Σε αυτό το βιβλίο βρίσκεις τις άγνωστες λέξεις.
5)Υπάλληλοι της βιβλιοθήκης υπεύθυνοι για την ταξινόμηση και τη φύλαξη των βιβλίων.(αντίστροφα)
6)Κατάστημα όπου πωλούνται βιβλία. (αντίστροφα)

ΤΑΞΗ Ε1