Η ζωή του σχολείου μας

Οι εκδηλώσεις μας, η δουλειά μας, οι χαρές μας....

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Γιορτή λήξης σχολικού έτους 2012-2013

Μια ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και το γιορτάσαμε έτσι όπως έπρεπε: με μια γιορτή αφιερωμένη στο καλοκαίρι που έρχεται ολοταχώς. Ήταν μια γιορτή γεμάτη μουσική, τραγούδι και χορό, χαρά αλλά και συγκίνηση, στην οποία συμμετείχαν όλες οι τάξεις του σχολείου μας. Συνεργάστηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί με το γενικό συντονισμό να τον έχει η γυμνάστρια του σχολείου μας, κ. Ευδοκία Κασκαμανίδου. Σας ευχόμαστε όλους "Καλό καλοκαίρι!!!!"

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Αναβίωση Ποντιακού γάμου

Σήμερα, έγινε στο σχολείο μας εκδήλωση αναβίωσης του παραδοσιακού Ποντιακού γάμου υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Φ. Αγωγής Ευδοκίας Κασκαμανίδου. Συμμετείχαν οι τάξεις Ε και Στ ενώ μεγάλη βοήθεια πρόσφεραν η Εύξεινος Λέσχη και ο Σύλλογος γονέων του σχολείου μας και τους ευχαριστούμε καθώς και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.


Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Σχολικές Δραστηριότητες Δ. Σχ. Μεσοποταμίας 2012-2013


Αυτή είναι η αφίσα με την οποία το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Δ/νση    Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης "Ανοιχτό σχολείο: Τέχνη - Πολιτισμός - Περιβάλλον" χθες Πέμπτη 6-6-2013 στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας. Εκτέθηκαν ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες που έκαναν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με τους μαθητές τους στη διάρκεια όλης της χρονιάς. Παρακάτω, ακολουθεί και το βίντεο με το οποίο συμμετείχαμε στην εκδήλωση.Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Ημερήσια εκδρομή στην ΠάργαΟι Ε' και Στ' τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν την Παρασκευή, 31/5/2013, ημερήσια εκδρομή στην όμορφη Πάργα. Η διαδρομή περιλάμβανε και μία στάση στην αρχαία Δωδώνη όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το διάσημο μαντείο και το θέατρο της Δωδώνης. 

Η Aρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Υπήρξε, επίσης, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Είναι το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στον Ελληνικό χώρο. Η μυθολογία λέει ότι από τη Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν δυο περιστέρια: το ένα προσγειώθηκε στη Λιβύη, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία, και το δεύτερο ήρθε στη Δωδώνη, όπου ιδρύθηκε το μαντείο.


Το μαντείο στην αρχή ήταν υπαίθριο, με μια βελανιδιά (ιερή φηγός), που γύρω είχε έναν περίβολο από χάλκινους λέβητες πάνω σε τρίποδες, οι οποίοι με τους ήχους που έκαναν όταν χτυπούσαν μεταξύ τους αλλά και σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων του δέντρου και άλλους ήχους (περιστέρια, πηγή κτλ.) έδιναν τους χρησμούς, τούς οποίους ερμήνευαν οι ιερείς. Οι ιερείς δεν έπλεναν ποτέ τα πόδια τους και σέρνονταν στο χώμα για να έχουν επαφή με τη γη.


Στις ρίζες της βελανιδιάς, πιστευόταν ότι κατοικούσε ο Δίας με τη γυναίκα του τη Διώνη

Στο τέλος του 5ου αιώνα χτίστηκε ένας μικρός ναός, όπου φυλάγονταν τα αφιερώματα των προσκυνητών. Οι προσκυνητές έδιναν την ερώτησή τους γραμμένη σε ένα έλασμα (φύλλο μαλακού μετάλλου - μολύβδου), αλλά η απάντηση συνήθως τους δίνονταν προφορικά. Στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., ο περίβολος με τους λέβητες αντικαταστάθηκε από έναν πιο ευρύχωρο χαμηλό πέτρινο περίβολο. Εφόσον εκεί κατοικούσε ο Δίας και το σύνολο έμοιαζε με σπίτι, ο χώρος ονομάστηκε Ιερά οικία.

Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.

Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Την πρώτη φορά το κατέστρεψαν οι Αιτωλοί με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αλλά την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές. Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος το κατέστρεψε ξανά ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος για να χρησιμοποιηθεί ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε αυτή την εποχή για την προστασία των θεατών από τα θηρία.


Μετά τη σύντομη αυτή αλλά πολύ ενημερωτική στάση συνεχίσαμε το ταξίδι μας για την όμορφη Πάργα. Η Πάργα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά. Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά και ενετικά κτίσματα. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου.


Είναι χτισμένη στις παρυφές του ενετικούκάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική.


Η Πάργα τους Καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με πλοιάρια με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.


Η εκδρομή μας έκλεισε με μια απαραίτητη "καταναλωτική" βόλτα στα JUMBO των Ιωαννίνων, μετά από την οποία επιστρέψαμε στο σχολείο μας νωρίς το βράδυ, γεμάτοι με όμορφες αναμνήσεις...