Η ζωή του σχολείου μας

Οι εκδηλώσεις μας, η δουλειά μας, οι χαρές μας....

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Όσα πρέπει να ξέρει το παιδί: Μάθε τα δικαιώματά σου με απλά λόγια


Η Unicef, η οποία καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και αγωνίζεται να καταστήσει τα δικαιώματα των παιδιών ως αταλάντευτες ηθικές αρχές και διεθνές πρότυπο συμπεριφοράς, προτρέπει τα παιδιά να μάθουν τα δικαιώματά τους και τα επισημαίνει με απλά λόγια. Διαβάστε στα παιδιά τα πιο σημαντικά.
ΑΡΘΡΟ 1
Καθένας κάτω των 18 έχει αυτά τα δικαιώματα.
ΑΡΘΡΟ 2
Όλα τα παιδιά έχουν αυτά τα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το ποιά είναι, που ζουν, τι κάνουν οι γονείς τους, τι γλώσσα μιλάνε, ποιά είναι η θρησκεία τους, αν είναι αγόρια ή κορίτσια, ποιές είναι οι παραδόσεις τους, αν έχουν κάποια αναπηρία, αν είναι πλούσια ή φτωχά. Κανένα παιδί δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται άδικα για κανένα λόγο.
ΑΡΘΡΟ 3
Όλοι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν αυτό που είναι καλύτερο για σένα. Όταν οι μεγάλοι παίρνουν αποφάσεις, πρέπει να σκέφτονται τι συνέπειες θα έχουν αυτές τους οι αποφάσεις για τα παιδιά.
ΑΡΘΡΟ 4
Το κράτος έχει ευθύνη να εξασφαλίσει πως τα δικαιώματά σου προστατεύονται. Πρέπει να βοηθήσει την οικογένειά σου να προστατεύει τα δικαιώματά σου και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου θα μπορείς να μεγαλώσεις και να αναπτυχθείς πλήρως.
ΑΡΘΡΟ 5
Η οικογένειά σου έχει την ευθύνη να σε βοηθήσει να μάθεις να ασκείς τα δικαιώματά σου και να εξασφαλίσει πως τα δικαιώματά σου προστατεύονται.
ΑΡΘΡΟ 6
Έχεις δικαίωμα στη ζωή.
ΑΡΘΡΟ 7
Έχεις δικαίωμα να έχεις ένα όνομα και αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται επίσημα από το κράτος. Έχεις δικαίωμα σε μια εθνικότητα (να ανήκεις σε μια χώρα).
ΑΡΘΡΟ 8
Έχεις δικαίωμα σε μια ταυτότητα - ένα επίσημο αρχείο του ποιός/α είσαι. Κανείς δεν πρέπει να στο στερήσει αυτό.
ΑΡΘΡΟ 9
Έχεις το δικαίωμα να μένεις με τους γονείς (ή γονέα) σου, εκτός και αν αυτό είναι κακό για σένα. Έχεις το δικαίωμα να ζεις με μια οικογένεια που νοιάζεται για σένα.
ΑΡΘΡΟ 10
Αν ζεις σε διαφορετική χώρα από αυτή που μένουν οι γονείς σου, έχεις το δικαίωμα να είστε μαζί στο ίδιο μέρος.
ΑΡΘΡΟ 11
Έχεις το δικαίωμα να προστατεύεσαι από απαγωγή.
ΑΡΘΡΟ 12
Έχεις το δικαίωμα να πεις τη γνώμη σου και οι μεγάλοι να την ακούν και να την παίρνουν σοβαρά.
ΑΡΘΡΟ 13
Έχεις το δικαίωμα να ανακαλύπτεις πράγματα και να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με άλλους, μιλώντας, ζωγραφίζοντας, γράφοντας ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός και αν αυτός βλάπτει ή προσβάλλει άλλους ανθρώπους.
ΑΡΘΡΟ 14
Έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις τη δική σου θρησκεία και τα πιστεύω. Οι γονείς σου θα πρέπει να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις τι είναι σωστό και τι λάθος και ποιό είναι το καλύτερο για σένα.
ΑΡΘΡΟ 15
Έχεις το δικαίωμα να διαλέξεις τους φίλους σου και να συμμετέχεις ή να φτιάξεις ομάδες, φτάνει αυτό να μην βλάπτει άλλους.
ΑΡΘΡΟ 16
Έχεις δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική σου ζωή.
ΑΡΘΡΟ 17
Έχεις το δικαίωμα να λαμβάνεις πληροφορίες που είναι σημαντικές για την ευημερία σου, από το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες πηγές. Οι ενήλικες πρέπει να βεβαιωθούν πως οι πληροφορίες που λαμβάνεις δεν είναι βλαβερές και να σε βοηθήσουν να βρεις και να καταλάβεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.
ΑΡΘΡΟ 18
Έχεις το δικαίωμα να μεγαλώσεις με τους γονείς (ή γονέα) σου αν αυτό είναι δυνατό.
ΑΡΘΡΟ 19
Έχεις το δικαίωμα να προστατεύεσαι από το να πάθεις κακό ή να σε κακομεταχειριστούν, στο σώμα ή το μυαλό.
ΑΡΘΡΟ 20
Έχεις το δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και βοήθεια αν δεν μπορείς να ζήσεις με τους γονείς σου.
ΑΡΘΡΟ 21
Έχεις δικαίωμα σε φροντίδα και προστασία αν σε υιοθετήσουν ή σε αναλάβει ανάδοχη οικογένεια.
ΑΡΘΡΟ 22
Έχεις δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και βοήθεια αν είναι πρόσφυγας (εάν εξαναγκάστηκες να φύγεις από το σπίτι σου και ζεις σε άλλη χώρα), όπως και σε όλα τα άλλα δικαιώματα αυτής της Σύμβασης.
ΑΡΘΡΟ 23
Έχεις δικαίωμα σε ειδική εκπαίδευση και φροντίδα αν έχεις κάποια αναπηρία, καθώς και σε όλα τα άλλα δικαιώματα αυτής της Σύμβασης, ώστε να μπορείς να ζήσεις μια ολοκληρωμένη ζωή.
ΑΡΘΡΟ 24
Έχεις δικαίωμα στην καλύτερη δυνατή φροντίδα για την υγεία σου, καθαρό νερό να πιείς, θρεπτικό φαγητό, ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον και τις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να μείνεις υγιής.
ΑΡΘΡΟ 25
Αν ζεις κάτω από τη φροντίδα άλλων ή σε άλλες καταστάσεις μακριά από το σπίτι σου, έχεις δικαίωμα να εξετάζονται τακτικά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζεις για να φανερωθεί αν είναι οι πιο κατάλληλες.
ΑΡΘΡΟ 26
Έχεις δικαίωμα για βοήθεια από το κράτος αν είσαι φτωχός ή βρίσκεσαι σε ανάγκη.
ΑΡΘΡΟ 27
Έχεις δικαίωμα σε φαγητό, ρούχα, ένα ασφαλές μέρος να ζήσεις και να ικανοποιούνται οι βασικές σου ανάγκες. Δεν πρέπει να μειονεκτείς με τρόπο που να μην μπορείς να κάνεις πολλά από τα πράγματα που κάνουν τα άλλα τα παιδιά.
ΑΡΘΡΟ 28
Έχεις δικαίωμα σε εκπαίδευση καλής ποιότητας. Πρέπει να ενθαρρύνεσαι να πας στο σχολείο μέχρι την υψηλότερη τάξη που μπορείς.
ΑΡΘΡΟ 29
Η εκπαίδευσή σου πρέπει να σε βοηθάει να χρησιμοποιείς και να αναπτύξεις το ταλέντο και τις ικανότητές σου. Πρέπει επίσης να σε βοηθάει να μάθεις να ζεις με ειρήνη, να προστατεύεις το περιβάλλον και να σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους.
ΑΡΘΡΟ 30
Έχεις το δικαίωμα να εξασκείς τις παραδόσεις σου, τη γλώσσα και τη θρησκεία σου - ή όποια άλλη επιλέξεις. Μειονότητες και ιθαγενείς ομάδες χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία αυτού του δικαιώματος.
ΑΡΘΡΟ 31
Έχεις δικαίωμα στο παιχνίδι και την ξεκούραση.
ΑΡΘΡΟ 32
Έχεις δικαίωμα προστασίας από εργασία που σε βλάπτει και που είναι επιβλαβής για την υγεία και την εκπαίδευσή σου. Εάν εργάζεσαι, έχεις το δικαίωμα να είσαι ασφαλής και να πληρώνεσαι ικανοποιητικά.
ΑΡΘΡΟ 33
Έχεις δικαίωμα προστασίας από επιβλαβή ναρκωτικά και από το εμπόριο ναρκωτικών.
ΑΡΘΡΟ 34
Έχεις δικαίωμα σε μια ζωή ελεύθερη από σεξουαλική κακοποίηση.
ΑΡΘΡΟ 35
Κανείς δεν επιτρέπεται να σε απαγάγει ή να σε πουλήσει.
ΑΡΘΡΟ 36
Έχεις δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφή εκμετάλλευσης.
ΑΡΘΡΟ 37
Κανείς δεν επιτρέπεται να σε τιμωρήσει με σκληρό ή επιβλαβή τρόπο.
ΑΡΘΡΟ 38
Έχεις δικαίωμα σε προστασία και ελευθερία από τον πόλεμο. Παιδιά κάτω των 15 ετών δεν μπορούν να αναγκαστούν να πάνε στο στρατό ή να συμμετέχουν σε πολέμους.
ΑΡΘΡΟ 39
Έχεις δικαίωμα σε βοήθεια αν πληγωθείς, αν παραμεληθείς ή αν σε κακομεταχειρισθούν.
ΑΡΘΡΟ 40
Έχεις δικαίωμα σε νομική υποστήριξη και δίκαια αντιμετώπιση από το δικαστικό σύστημα που σέβεται τα δικαιώματά σου.
ΑΡΘΡΟ 41
Εάν οι νόμοι της χώρας παρέχουν καλύτερη προστασία στα δικαιώματά σου από ότι τα άρθρα αυτής της Σύμβασης, τότε αυτοί οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται.
ΑΡΘΡΟ 42
Έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου! Οι ενήλικες πρέπει να ξέρουν γι' αυτά τα δικαιώματα και να βοηθήσουν και σένα να τα μάθεις επίσης.
ΑΡΘΡΑ 43 έως 54
Αυτά τα άρθρα εξηγούν πως τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί όπως η UNICEF θα εργασθούν για να εξασφαλίσουν θα προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών.

Φορείς

Unicef
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF ιδρύθηκε το 1977 και μέχρι σήμερα εργάζεται για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς και για να υποστηρίξει ουσιαστικά τα προγράμματα βοήθειας της UNICEF.
Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Τρίτη 20 Νοεμβρίου, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF ανακοινώνει τα Βραβεία UNICEF 2012 σε ειδική εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου. Βραβεύονται σχολεία και μαθητές από όλη τη χώρα και το εξωτερικό που διακρίθηκαν σε σχετικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού  είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από σχολεία όλης της χώρας, γονείς, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και εν γένει καθένας που σέβεται τα δικαιώματα του παιδιού και είναι πρόθυμος να κινητοποιηθεί για την προώθησή τους τόσο στη χώρα μας όσο και στον κόσμο.

Το χαμόγελο του παιδιού

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.


Η 40η επέτειος του Πολυτεχνείου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση τιμήσαμε πριν από λίγες μέρες στο σχολείο μας τα 40 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά του δικτατορικού καθεστώτος στις 17 Νοέμβρη 1973. Η Ε' τάξη, με τη βοήθεια των δασκάλων τους αλλά και αυτών της Θεατρικής Αγωγής και της Μουσικής, οργάνωσαν και μας παρουσίασαν ένα ιδιαίτερο θεατρικό δρώμενο, διανθισμένο με πολλά και συγκινητικά τραγούδια, εμπνευσμένα από εκείνη την ταραχώδη εποχή, ύμνους στη Δημοκρατία και την Ελευθερία.







Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Μια ιστοσελίδα για παιδιά

Μια εκπληκτική ιστοσελίδα με όλα όσα ενδιαφέρουν τα παιδιά ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο και σκεφτήκαμε να σας τη γνωρίσουμε. Είναι γεμάτη παιχνίδια και ενδιαφέροντα άρθρα. Απολαύστε τη!!!
http://www.kidsgo.com.cy/home.html

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Το βίντεο για το e-twinning από τους συνεργάτες μας της Τσεχίας

Στα πλαίσια της συνεργασίας e-twinning της Στ τάξης του σχολείου μας, το συνεργαζόμενο σχολείο της Τσεχίας δημιούργησε το παρακάτω βίντεο για το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο πρωταγωνιστούν και οι Flat Stanleys (κατασκευές ενός φανταστικού ήρωα βιβλίου) του δικού μας σχολείου.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στο Μουσείο Παύλου Μελά

Σήμερα, οι Δ, Ε και Στ τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην Καστοριά. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα είναι ένα νεοϊδρυθέν μουσείο στη πόλη της Καστοριάς. Αποτελεί έναν μουσειακό χώρο που φιλοξενείται σε παραδοσιακή οικία μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, που αποτελούσε την οικία του Αναστασίου Πηχιών, Έλληνα Μακεδόνα αγωνιστή που έδρασε στη περιοχή του καζά Καστοριάς στα τέλη του 19ου αιώνα.
Στα εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνονται κειμήλια απογόνων Μακεδονομάχων, φωτογραφίες από την πρώιμη φάση και τη περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, στολές Μακεδονομάχων αγωνιστών και παραδοσιακές Καστοριανές στολές. Στους υπόγειους χώρους του αρχοντικού, υπάρχουν οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, στο ισόγειο η αρχή της έκθεσης, η βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο και η αίθουσα προβολών, ενώ ο όροφος αποτελεί αποκλειστικά χώρο έκθεσης. Υπάρχει διαμορφωμένος προαύλιος χώρος που είναι διαθέσιμος για τις υπαίθριες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Στους χώρους του, έχουν πραγματοποιηθεί διαλέξεις, εθνικού, εκπαιδευτικού και ιστορικού περιεχομένου, έχουν οργανωθεί επιστημονικές συναντήσεις και έχουν παρουσιαστεί εκδόσεις ιστορικών βιβλίων τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος.




Επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε και το χωριό Μελάς και είδαμε το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς, ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα. Μάθαμε για τη ζωή του και τον ηρωικό του θάνατο. Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού, γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη, πρωθυπουργού της Ελλάδας. Γεννήθηκε στη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας . Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Μετά τη μετακίνηση της οικογένειας στην Αθήνα, σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ' όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός του πυροβολικού το 1891. Συμμετείχε από τους πρώτους στο ιδρυθέν το 1900 Μακεδονικό κομιτάτο για την εμψύχωση του απογοητευμένου ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας και σε αντίδραση στη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Έτσι από τον Φεβρουάριο του 1904, ο Παύλος Μελάς έσπευσε με άλλους τρεις αξιωματικούς, τους Α. Κοντούλη, Α. Παπούλα και Γ. Κολοκοτρώνη, προς επιτόπια μελέτη της κατάστασης. Αποτυγχάνοντας σε εκείνη την πρώτη προσπάθεια, επανήλθε τον Ιούλιο του ίδιου έτους οπότε και εισήλθε στη Μακεδονία ως ζωέμπορος με το όνομα "Πέτρος Δέδες". Μετά 20ήμερη παραμονή συναντήθηκε με τον Λάμπρο Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη ανταλλάσσοντας σκέψεις για ανάληψη επιχειρήσεων και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα.
Στις 18 Αυγούστου όταν όλα ήταν έτοιμα κατά το σχέδιο και ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, (από τα μικρά ονόματα των παιδιών του), επικεφαλής σώματος  35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού και στις μικρότερες ομάδες που δρούσαν εν τω μεταξύ στη περιφέρειες Μοναστηρίου και Καστοριάς. Πληροφορήθηκαν όμως οι Τούρκοι από διάφορους καταδότες για τον ερχομό και τη δράση του Παύλου Μελά και τον καταδίωξαν με πολυάριθμο τουρκικό απόσπασμα. Παρά τις συνεχείς διώξεις του Οθωμανικού στρατού, ο Παύλος Μελάς άρχισε ν΄ αποδεκατίζει τις βουλγαρικές ομάδες. Όμως στις 13 Οκτωβρίου 1904, βρισκόμενος στη Στάτιστα (το σημερινό Μελά) και προδομένος από την βουλγάρικη συμμορία του Μήτρου Βλάχου περικυκλώθηκε από Τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών. Μετά από δίωρη λυσσαλέα μάχη διέταξε αιφνίδια έξοδο μπαίνοντας επικεφαλής των ανδρών του. Στην επιχείρηση αυτή τραυματίσθηκε θανάσιμα στην οσφυϊκή χώρα και πέθανε μετά από μισή ώρα . Η τελευταία του φράση πριν ξεψυχήσει ήταν: "Βούλγαρος να μη μείνει".

Γύρω από το σώμα του νεκρού Π. Μελά εκτυλίχθηκε μια διπλωματική επιχείρηση για την παραλαβή και ενταφιασμό του. Οι Έλληνες δεν ήθελαν να γίνει γνωστό στους Τούρκους ποιος ήταν ο νεκρός, και συγκεκριμένα ότι ήταν Έλληνας αξιωματικός, διότι αυτό θα δημιουργούσε διπλωματική κρίση. Αρχικά ο νεκρός θάφτηκε από τους χωρικούς έξω από τη Στάτιστα ενώ οι Τούρκοι δεν γνώριζαν την ταυτότητά του. Αργότερα ο προεστός της Στάτιστας, απεσταλμένος της ελληνικής πλευράς (πιθανώς του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη ή του οπλαρχηγού Κύρου) επιχείρησε να ξεθάψει και να μεταφέρει αλλού τον νεκρό. Στο μεταξύ όμως ο θάνατος του Μελά είχε μαθευτεί στην Αθήνα και η Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ειδοποίησε τις Τουρκικές Αρχές της Θεσσαλονίκης να βρουν το πτώμα ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως απόδειξη της Ελληνικής επέμβασης σε Τουρκική επικράτεια. Έτσι, ενώ γινόταν η εκταφή εμφανίστηκε Τουρκικός στρατός. Τότε έκοψε ο προεστός βιαστικά το κεφάλι του νεκρού και έφυγε. Το κεφάλι τάφηκε μπροστά στην Ωραία Πύλη του Ναού της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Πισοδέρι ενώ οι Τούρκοι πήραν το ακέφαλο σώμα και το πήγαν στην Καστοριά για αναγνώριση. Ο Γερμανός Καραβαγγέλης, που γνώριζε τα πάντα, κινητοποίησε τη νεολαία της Καστοριάς που περικύκλωσε το Διοικητήριο και απαιτούσε να τους δοθεί το σώμα "κάποιου Ζέζα" που ήταν Έλληνας. Ο Μητροπολίτης, προειδοποιώντας ότι μπορεί να συμβούν ταραχές που θα έβλαπταν την ειρηνική συμβίωση Τούρκων και Ελλήνων κατάφερε να του δοθεί το σώμα το οποίο και τάφηκε στο παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών κοντά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Καστοριάς. Ο Παύλος Μελάς αποτέλεσε υπόδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της πατρίδας στην ελληνική ιστορία.
Μετά το θάνατο του η δράση των Ελληνικών δυνάμεων έγινε πιο έντονη, περιορίζοντας τη δράση των Βούλγαρων κομιτατζήδων, και επιτυγχάνοντας την ένωση Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας με την Ελλάδα.
Σήμερα, το όνομα του Παύλου Μελά φέρει προς τιμή του το χωριό Στάτιστα, που επισκεφτήκαμε.


Επίσκεψη στο Μουσείο Παύλου Μελά

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Άσκηση για την περίπτωση σεισμού

Χθες στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε άσκηση σεισμού. Τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσω ενός ενημερωτικού βίντεο για το τι θα  πρέπει να πράξουν σε περίπτωση σεισμού και, κατόπιν, έμαθαν στην πράξη τι πρέπει να κάνουν αν τυχόν τα βρει ο σεισμός σε ώρα μαθήματος. Έμαθαν πως πρέπει την ώρα του σεισμού να μπουν κάτω από τα θρανία τους και, αφού τελειώσει ο σεισμός, να βάλουν την τσάντα τους πάνω από το κεφάλι τους και με ηρεμία και πειθαρχία να βγουν από συγκεκριμένη έξοδο και με συγκεκριμένη σειρά η κάθε τάξη έξω από το κτίριο του σχολείου.





Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η επέτειος του "ΟΧΙ" στη Μεσοποταμία

Με υπερηφάνεια και λαμπρότητα γιορτάσαμε, όπως κάθε χρόνο, στο σχολείο μας τη γιορτή της σημαίας μας και την επέτειο του "ΟΧΙ" στην εισβολή του ιταλικού στρατού στη χώρα μας την 28η Οκτωβρίου 1940. Κάναμε την καθιερωμένη μας γιορτή, την οποία φέτος ανέλαβαν οι Γ' και Δ' τάξεις, και η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ συμμετείχαμε και στην παρέλαση που έγινε στο κέντρο του χωριού μας.









Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

5 Οκτώβρη. Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών!

"Ιδανικός δάσκαλος είναι 

εκείνος που γίνεται γέφυρα 

για να περάσει αντίπερα ο 

μαθητής του. Κι όταν πια του

 διευκολύνει το πέρασμα, 

αφήνεται χαρούμενα να 

γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας

 το μαθητή του να φτιάξει

 δικές του γέφυρες." 

~( Ν. Καζαντζάκης)   

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Καλή σχολική χρονιά!

Επιστρέψαμε και πάλι στα θρανία με νέα όρεξη για δουλειά και πολλές δραστηριότητες. Ευχόμαστε σε όλους, δασκάλους, παιδιά και γονείς μια δημιουργική χρονιά με γόνιμη συνεργασία από όλες τις πλευρές!

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe


Oλοκληρώθηκαν στις 25 Ιουνίου οι εργασίες του προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Teachers for Europe (T4E) 2012-2013. (δείτε το σχετικό video )

Aξιοποιώντας την αρχική θεωρητική και βιωματική τους εκπαίδευση οι 79 δάσκαλοι πραγματοποίησαν προγράμματα εργασιών με τους μαθητές τους στα σχολεία τους σε όλη τη χώρα με επίκαιρα Ευρωπαϊκά θέματα όπως ισότητα, περιβάλλον, μετανάστευση, ανεκτικότητα και εκφοβισμός στο σχολείο (school bullying). Αφού τους απενεμήθη ο τίτλος του Teachers for Europe η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Υπενθυμίζουμε ότι το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση αυτή με την εργασία της Στ' τάξης "Το Ευρω-τρένο μας ταξιδεύει στην Ευρώπη" στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Στάλια Μαρία.















Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Γιορτή λήξης σχολικού έτους 2012-2013

Μια ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και το γιορτάσαμε έτσι όπως έπρεπε: με μια γιορτή αφιερωμένη στο καλοκαίρι που έρχεται ολοταχώς. Ήταν μια γιορτή γεμάτη μουσική, τραγούδι και χορό, χαρά αλλά και συγκίνηση, στην οποία συμμετείχαν όλες οι τάξεις του σχολείου μας. Συνεργάστηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί με το γενικό συντονισμό να τον έχει η γυμνάστρια του σχολείου μας, κ. Ευδοκία Κασκαμανίδου. Σας ευχόμαστε όλους "Καλό καλοκαίρι!!!!"

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Αναβίωση Ποντιακού γάμου

Σήμερα, έγινε στο σχολείο μας εκδήλωση αναβίωσης του παραδοσιακού Ποντιακού γάμου υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Φ. Αγωγής Ευδοκίας Κασκαμανίδου. Συμμετείχαν οι τάξεις Ε και Στ ενώ μεγάλη βοήθεια πρόσφεραν η Εύξεινος Λέσχη και ο Σύλλογος γονέων του σχολείου μας και τους ευχαριστούμε καθώς και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.


Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σχολικές Δραστηριότητες Δ. Σχ. Μεσοποταμίας 2012-2013


Αυτή είναι η αφίσα με την οποία το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Δ/νση    Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης "Ανοιχτό σχολείο: Τέχνη - Πολιτισμός - Περιβάλλον" χθες Πέμπτη 6-6-2013 στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας. Εκτέθηκαν ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες που έκαναν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με τους μαθητές τους στη διάρκεια όλης της χρονιάς. Παρακάτω, ακολουθεί και το βίντεο με το οποίο συμμετείχαμε στην εκδήλωση.



Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ημερήσια εκδρομή στην Πάργα



Οι Ε' και Στ' τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν την Παρασκευή, 31/5/2013, ημερήσια εκδρομή στην όμορφη Πάργα. Η διαδρομή περιλάμβανε και μία στάση στην αρχαία Δωδώνη όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το διάσημο μαντείο και το θέατρο της Δωδώνης. 

Η Aρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Υπήρξε, επίσης, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Είναι το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στον Ελληνικό χώρο. Η μυθολογία λέει ότι από τη Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν δυο περιστέρια: το ένα προσγειώθηκε στη Λιβύη, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία, και το δεύτερο ήρθε στη Δωδώνη, όπου ιδρύθηκε το μαντείο.


Το μαντείο στην αρχή ήταν υπαίθριο, με μια βελανιδιά (ιερή φηγός), που γύρω είχε έναν περίβολο από χάλκινους λέβητες πάνω σε τρίποδες, οι οποίοι με τους ήχους που έκαναν όταν χτυπούσαν μεταξύ τους αλλά και σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων του δέντρου και άλλους ήχους (περιστέρια, πηγή κτλ.) έδιναν τους χρησμούς, τούς οποίους ερμήνευαν οι ιερείς. Οι ιερείς δεν έπλεναν ποτέ τα πόδια τους και σέρνονταν στο χώμα για να έχουν επαφή με τη γη.


Στις ρίζες της βελανιδιάς, πιστευόταν ότι κατοικούσε ο Δίας με τη γυναίκα του τη Διώνη

Στο τέλος του 5ου αιώνα χτίστηκε ένας μικρός ναός, όπου φυλάγονταν τα αφιερώματα των προσκυνητών. Οι προσκυνητές έδιναν την ερώτησή τους γραμμένη σε ένα έλασμα (φύλλο μαλακού μετάλλου - μολύβδου), αλλά η απάντηση συνήθως τους δίνονταν προφορικά. Στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., ο περίβολος με τους λέβητες αντικαταστάθηκε από έναν πιο ευρύχωρο χαμηλό πέτρινο περίβολο. Εφόσον εκεί κατοικούσε ο Δίας και το σύνολο έμοιαζε με σπίτι, ο χώρος ονομάστηκε Ιερά οικία.

Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.

Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Την πρώτη φορά το κατέστρεψαν οι Αιτωλοί με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αλλά την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές. Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος το κατέστρεψε ξανά ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος για να χρησιμοποιηθεί ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε αυτή την εποχή για την προστασία των θεατών από τα θηρία.


Μετά τη σύντομη αυτή αλλά πολύ ενημερωτική στάση συνεχίσαμε το ταξίδι μας για την όμορφη Πάργα. Η Πάργα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά. Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά και ενετικά κτίσματα. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου.


Είναι χτισμένη στις παρυφές του ενετικούκάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική.


Η Πάργα τους Καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με πλοιάρια με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.


Η εκδρομή μας έκλεισε με μια απαραίτητη "καταναλωτική" βόλτα στα JUMBO των Ιωαννίνων, μετά από την οποία επιστρέψαμε στο σχολείο μας νωρίς το βράδυ, γεμάτοι με όμορφες αναμνήσεις...

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Επίσκεψη στο σπήλαιο του Δράκου



Σήμερα, οι Β΄και Γ΄ τάξεις του σχολείου μας με συνοδεία των δασκάλων τους επισκέφθηκαν το σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά. Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης και 14 μέτρα από τον δρόμο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους – σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45Χ17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18 C, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου του Δράκου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Speleaus). Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι τα απολιθωμένα λείψανά της εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε σπήλαια, όπου προφανώς διέμενε για περισσότερο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με την καφέ αρκούδα η οποία χρησιμοποιούσε τα σπήλαια μόνο κατά την διάρκεια της χειμερίας νάρκης. Υπολογίζεται ότι το βάρος των αρσενικών ζώων έφτανε τα 400-500 κιλά και των θηλυκών τα 200-250 κιλά. Ήταν κατά βάση φυτοφάγο και περιστασιακά σαρκοφάγο ζώο.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Πριν από πολλούς αιώνες η μεγάλη σπηλιά  ήταν χρυσωρυχείο που τη φύλαγε άγρυπνα ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριώδης ατμούς. Το τέρας μετά από μάχη, κτυπήθηκε και επέπλεε νεκρό στα νερά της λίμνης. Κατόπιν, με αναμμένους δαυλούς, άνθρωποι, προχώρησαν στη σπηλιά όπου κάποια στιγμή οι δαυλοί έσβησαν λόγω έλλειψης οξυγόνου στο βάθος του σπηλαίου. Τότε ακούστηκε μια φωνή να λέει: ‘εκείνος που θα σκύψει και θα πάρει μια χούφτα λάσπης που πατάει θα μετανιώσει, αλλά και εκείνος που δεν θα πάρει πάλι θα μετανιώσει'. Ορισμένοι τόλμησαν να πάρουν λάσπη από το σπήλαιο και βγαίνοντας έξω στο φως του ήλιου είδαν με έκπληξη πως κρατούσαν υγρή χρυσόσκονη.







Τρίτη 21 Μαΐου 2013

19 Μαΐου 2013: Επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων

Κάθε χρόνο η 19η Μαΐου  είναι ημέρα μνήμης της φοβερής γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους που συντελέστηκε από το 1914 έως το 1922. Στο σχολείο μας η μέρα αυτή τιμήθηκε με μια σεμνή εκδήλωση με ποιήματα από τους μαθητές και τραγούδια από τη χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Μεσοποταμίας.




Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Στιγμές από την ιστορία του σχολείου μας

Το παλιό δημοτικό σχολείο της Μεσοποταμίας είχε κτιστεί το 1932 "εντός του τουρκικού νεκροταφείου" και λειτούργησε ως 6/τάξιο. Είχε βιβλιοθήκη "αριθμούσα περίπου 1350 τόμους διαφόρων βιβλίων, εργαλείων χειροτεχνίας, εικόνων ζώων και ορυκτών, εργαλείων κηπουρικής, κλπ." Στα χρόνια της κατοχής λεηλατήθηκε από τους κατακτητές και τους κομιτατζήδες και υπέστη πολλές καταστροφές. Επισκευάστηκε από το κράτος το 1949 και με προσωπική εργασία δασκάλων και μαθητών διαμορφώθηκε και φυτεύτηκε το προαύλιο. Μεταξύ 1965 και 1985 η περιοχή γνώρισε μεγάλη άνθιση και ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε σημαντικά. Τότε έγινε φανερή η ανάγκη για τη δημιουργία νέου σχολικού κτιρίου το οποίο και τελικά χτίστηκε το 1996 ενώ το παλιό κτίριο κατεδαφίστηκε και έδωσε τη θέση του στο σημερινό κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε μερικές φωτογραφίες από την ιστορία του σχολείου μας.