Η ζωή του σχολείου μας

Οι εκδηλώσεις μας, η δουλειά μας, οι χαρές μας....

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Μία ακόμα επέτειος της σημαντικής για το Ελληνικό Έθνος Επανάστασης του 1821 γιορτάστηκε και φέτος στη Μεσοποταμία, Καστοριάς με μια πετυχημένη παρέλαση από τα σχολεία και τους συλλόγους της περιοχής.


Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Μια αναπάντεχη περιπέτεια

Οι μαθήτριες του τμήματος Στ1 του σχολείου μας έκαναν μια συγγραφική απόπειρα με τίτλο "Μια αναπάντεχη περιπέτεια" την οποία μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) στον παρακάτω σύνδεσμο. 


Μια αναπάντεχη περιπέτεια

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

η Γιορτή της 25ης Μαρτίου



Όπως, κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο σχολείο μας γιορτάσαμε σήμερα την επέτειο της επανάστασης    
του γένους ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Το αφιέρωμα στην ιστορική αυτή μέρα ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα παιδιά της Στ' τάξης. Μαζί με τους δασκάλους τους ετοίμασαν μια πολύ συγκινητική γιορτή, θυμίζοντας σε όλους μας τις θυσίες των ηρωικών Σουλιωτισσών, του γενναίου Παπαφλέσσα και του ανυποχώρητου Αθανάσιου Διάκου. Η γιορτή περιελάμβανε θεατρικά δρώμενα, το ένα εκ των οποίων μάλιστα γράφτηκε από τα ίδια τα παιδιά της Στ' 1, τραγούδια, ποιήματα και χρονικά. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της γιορτής. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!







22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η βρύση που στάζει…

22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η βρύση που στάζει…

Η ώρα της Γης 2013


Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

21 Μαρτίου - Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων


Η 21η Μαρτίου είναι η  Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού.

Η 21η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Η Ημέρα αυτή θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για την εκπαίδευση να ενισχύσει τις δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να διαμορφώνει συνθήκες που να προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας.

Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων και στο Λαογραφικό Μουσείο

Την Τρίτη, 12/3/2013, οι Β και Γ τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, στο Μαυροχώρι Καστοριάς, ένα μουσείο την ιδέα του οποίου συνέλαβε πριν 27 χρόνια ο δάσκαλος Δημήτρης Παναγιωτίδης και η οποία απέκτησε σάρκα και οστά στο τέλος του 2009. Περνώντας το κατώφλι του πανέμορφου νεοκλασικού, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του Μαυροχωρίου, είδαμε την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού γάμου, με πρωταγωνιστές…κέρινα ομοιώματα.. Ακόμη και ο παπάς που στέκεται στη γωνία και κρατά το ευχολόγιο ήταν κέρινος, κι ας έμοιαζε τόσο αληθινός με τα φυτευτά μαλλιά και γένια του.

Στο δεύτερο όροφο του πρώτου κτιρίου, είδαμε σκηνές από τη καθημερινή ζωή σε διάφορα δωμάτια, όπως τον κύκλο του μαλλιού. Στο διπλανό δωμάτιο βρίσκονταν ο παππούς, η γιαγιά και τα εγγόνια γύρω από το τζάκι, με τον παππού να διαβάζει εφημερίδα, τη γιαγιά να πλέκει, το αγοράκι να διαβάζει παραμύθι και το κοριτσάκι να μαθαίνει αριθμητική, κρατώντας κονδύλι. Παραδίπλα, στον καλό οντά, ήταν σε εξέλιξη ένα προξενιό, το οποίο μάλλον είχε πετύχει, γιατί οι προξενητάδες είχαν σηκωμένα τα ποτήρια με το κρασί.  Στον ίδιο όροφο υπήρχε και το δωμάτιο με τη μητέρα που φασκιώνει το μωρό και το κοιμίζει στην παλιά ξύλινη κούνια, ενώ ο φύλακας άγγελος του σπιτιού βρίσκεται εκεί και χαμογελά. Πήγαμε και στο υπόγειο του πρώτου κτιρίου με τον κύκλο του ψωμιού και του τρύγου για να δούμε το ζυμωτήρι και τον φούρνο με ξύλα, στο οποίο η γιαγιά έψηνε ψωμί. Παραδίπλα η νοικοκυρά μαγείρευε και ακριβώς πίσω της άλλη μια κυρία άνοιγε φύλο στο τραπέζι της παλιάς κουζίνας.
Το καλύτερο σημείο του μουσείου ήταν ίσως η αυλή του, η οποία ξαναζωντανεύει την πλατεία του Μαυροχωρίου έτσι όπως ήταν πριν πολλά χρόνια. Περιμετρικά της πλατείας είδαμε μαγαζάκια με πολύχρωμες προσόψεις και επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο. 
Στο δεύτερο όροφο στου δεύτερου κτιρίου, θαυμάσαμε τα αρχοντικά της Καστοριάς, έργα του 83χρονου Καστοριανού καλλιτέχνη κ. Πειστικού, φτιαγμένα με μεράκι και λεπτομέρεια από γύψο. Στο υπόγειο του δευτέρου κτιρίου είδαμε το προϊστορικό και νεολιθικό τμήμα, το οποίο παρουσιάζει τη ζωή εκείνης της εποχής. Το σκηνικό συνθέτουν μια σπηλιά με λίμνη μπροστά της, με τους αρχανθρώπους να κυνηγούν, να ψαρεύουν, να κοιμίζουν τα μωρά και να μπαίνουν στα σπίτια τους στο λιμναίο οικισμό.






















Η εκδρομή περιλάμβανε και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Καστοριάς, που στεγάζεται στο Αρχοντικό Αϊβάζη, στο Ντολτσό. Μας εντυπωσίασε ο πλούσιος διάκοσμος του δοξάτου, τα ζεστά φιλόξενα δωμάτια, οι παλιές φωτογραφίες, ο καλός οντάς, το μαγαζάκι όπου ράβονταν τα αποκόμματα γούνας με το βελόνι, καθώς και τα εφόδια των υπογείων. Μεταφερθήκαμε έτσι νοερά στο παρελθόν, μαθαίνοντας πλήθος στοιχείων για τον πολιτισμό και την ευμάρεια των κατοίκων της Καστοριάς.


Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Το γαϊτανάκι


Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς.
Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!
Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα.
Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο.
Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.
Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς.
Ο ένας χορευτής περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια.
Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα. 

Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την χαρά στην λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη, από την ζωή στον θάνατο και το αντίθετο. 

Αποκριάτικη γιορτούλα

Την Παρασκευή, 15-3-2013, κάναμε στο σχολείο μια μικρή αποκριάτικη γιορτούλα. Όλα τα παιδιά ντύθηκαν μασκαράδες και χόρεψαν παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς. Επίσης, τα παιδιά της Στ' τάξης χόρεψαν το γαϊτανάκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβολίζοντας τον αρμονικό κύκλο των 12 αστεριών της Ευρωπαϊκής σημαίας. Έτσι, ολοκληρώθηκε και η γνωριμία τους με την Ευρώπη στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4Europe στο οποίο συμμετείχαν το τελευταίο τρίμηνο. Καλή αποκριά!







Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Επιχείρηση "Ομορφαίνω το σχολείο μου"!

Τις τελευταίες μέρες δάσκαλοι και μαθητές έχουμε ξεκινήσει μια επιχείρηση πολύ σημαντική: να ομορφύνουμε το σχολείο μας, τον χώρο όπου περνάμε τη μισή μας μέρα. Και τι καλύτερη ιδέα από τις παιδικές ζωγραφιές. Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο λοιπόν!!

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ο χαρταετός των δικαιωμάτων των παιδιών

Σήμερα, στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4Europe στο οποίο συμμετέχουν τα παιδιά της Στ' τάξης του σχολείου μας, πετάξαμε το χαρταετό των δικαιωμάτων των παιδιών. Τα παιδιά, αφού ενημερώθηκαν για τη Σύμβαση των δικαιωμάτων των παιδιών του ΟΗΕ, την οποία έχει υπογράψει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζωγράφισαν τα δικαιώματα που αυτά θεωρούν τα πιο σημαντικά και τα κόλλησαν στο χαρταετό που έφτιαξαν με το δάσκαλό τους, τον κ. Νίκο Μαλάμα, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.


 Ο χαρταετός πέταξε στον ουρανό της πόλης μας διαλαλώντας τα θέλω και τις ανάγκες των παιδιών σε όλους. Ο αέρας μας βοήθησε πολύ αλλά η βροχούλα που άρχισε να πέφτει μας ανάγκασε να τον κατεβάσουμε γρήγορα. Δώσαμε όμως όλοι την υπόσχεση να τον πετάξουμε μόλις ξαναβγεί ο ήλιος....



Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

6 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο





Τα έθιμα του καρναβαλιού...in English

Οι μαθητές της Δ΄τάξης ζωγράφισαν και κατέγραψαν στο μάθημα των αγγλικών τα έθιμα του καρναβαλιού.


Αποτελέσματα έρευνας

Η Στ2 του σχολείου μας έκανε μια έρευνα για τα παιδικά ατυχήματα στους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου σχετικά με τα συχνότερα είδη των ατυχημάτων, τα αίτιά τους, τα πιθανότερα μέρη ατυχημάτων, τα αποτελέσματά τους καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Δείτε τί έδειξε η έρευνα αυτή παρακάτω:

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Διάβασε ένα e-book


Μάθε τα δικαιώματά σου!

Ο ιστότοπος  της ΕΕ  Μάθε τα δικαιώματά σου για τα δικαιώματα του παιδιού απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους σαν ΕΣΕΝΑ! Παίξε παιχνίδια, δες βίντεο και κόμικς και μάθε ποια είναι τα δικαιώματά σου. Μπορείς ακόμα να μάθεις με ποιον πρέπει να επικοινωνήσεις στη χώρα σου, αν κρίνεις ότι κάποιοι δεν σου συμπεριφέρονται σωστά. Ο Όλι, η Άννα και η παρέα τους θα σε βοηθήσουν να τα μάθεις όλα!

Τέλος ταξιδιού...

Επέστρεψαν και οι τελευταίες δύο ομάδες της Στ' τάξης που ταξίδεψαν διαδικτυακά στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παιδιά είδαν πολλά και μας έστειλαν καρτ - ποστάλ από τις πόλεις που επισκέφτηκαν, ενώ με τις φωτογραφίες που τράβηξαν, έφτιαξαν όμορφα photo-books. Επίσης, άρχισαν να φτιάχνουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τον τίτλο του project μας και ένα κουίζ γνώσεων...